11/9: H επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης

Tην 11η Σεπτεμβρίου του 2001 (ημέρα Τρίτη), η Αμερική, όπως και ολόκληρη η υφήλιος, δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα.

Δύο αεροπλάνα έπεσαν πάνω στους περίφημους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, οι οποίοι και κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι. Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν σειρά τεσσάρων συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων από την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Εκείνο το πρωί, τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια, καταλήφθηκαν εν πτήση από 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Οι αεροπειρατές ήταν οργανωμένοι σε τρεις ομάδες πέντε αεροπειρατών και μία ομάδα τεσσάρων. Κάθε ομάδα είχε έναν αεροπειρατή που είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ο ρητός στόχος τους ήταν να καταρρίψουν κάθε αεροπλάνο σε ένα εξέχον αμερικανικό κτίριο, προκαλώντας τεράστιες απώλειες και μερική ή πλήρη καταστροφή των κτιρίων στόχων. Τα δύο από αυτά έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους, κτήρια σύμβολο των ΗΠΑ. Τρία κτίρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (όπως χαρακτηρίζονταν οι Δίδυμοι Πύργοι) κατέρρευσαν λόγω δομικής βλάβης που προκλήθηκε από πυρκαγιά. Ο Νότιος Πύργος κατέρρευσε στις 9:59 π.μ. ενώ έκαιγε για 56 λεπτά από φωτιά που προκλήθηκε από την πρόσκρουση της πτήσης 175 της United Airlines και την έκρηξη των καυσίμων της. Ο Βόρειος Πύργος κατέρρευσε στις 10:28 το πρωί μετά από 102 λεπτά. Οι «Δίδυμοι Πύργοι» αποτέλεσαν τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου, με τον 1ο Πύργο να είναι 417 μέτρα (530 μέτρα με την κεραία του) και τον 2ο 415 μέτρα.

Η καταστροφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και των κοντινών δομών έβλαψε σοβαρά την οικονομία της Νέας Υόρκης και δημιούργησε παγκόσμια οικονομική ύφεση. Πολλές χώρες ενίσχυσαν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους και διεύρυναν τις εξουσίες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών για την πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο πολιτικός εναέριος χώρος των ΗΠΑ και του Καναδά έκλεισε μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ οι συναλλαγές στη Γουόλ Στριτ διακόπηκαν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Ακολούθησαν πολλά κλεισίματα, εκκενώσεις και ακυρώσεις, από σεβασμό ή φόβο για περαιτέρω επιθέσεις. Ο καθαρισμός του χώρου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2002 και το Πεντάγωνο επισκευάστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Η κατασκευή του συγκροτήματος που αντικατέστησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006 και το κτίριο άνοιξε τον Νοέμβριο του 2014.

Οι επιθέσεις οδήγησαν σε 2.977 θανάτους, πάνω από 25.000 τραυματισμούς και σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, εκτός από τουλάχιστον $ 10 δισεκατομμύρια ζημιές σε υποδομές και ιδιοκτησίες. Παραμένει η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην ανθρώπινη ιστορία και το πιο θανατηφόρο περιστατικό για τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, με 340 και 72 νεκρούς αντίστοιχα. Έχουν κατασκευαστεί πολυάριθμα μνημεία, όπως το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, το Μνημείο του Πενταγώνου στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια και το Εθνικό Μνημείο Πτήσης 93 στο σημείο συντριβής στην Πενσιλβανία.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1611: Επαναστάτες με επικεφαλής τον μητροπολίτη Διονύσιο Β’ καταλαμβάνουν τα Ιωάννινα. Οι Οθωμανοί αντεπιτίθενται, συλλαμβάνουν τον Διονύσιο, τον οποίο γδέρνουν ζωντανό στην κεντρική πλατεία της πόλης και καταργούν τα προνόμια που είχε παραχωρήσει το 1430 ο Σινάν.

1885: Γεννήθηκε ο Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς, βρετανός συγγραφέας. («Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι», «Μαντάμ Μποβαρί», «Ερωτευμένες Γυναίκες»)

1922: Εκδηλώνεται το κίνημα Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά στη Χίο και τη Λέσβο, από τα στρατεύματα που διέφυγαν από τη Μικρά Ασία στα δύο αυτά νησιά.

1938: Έπειτα από 2.000 χρόνια, ξαναρχίζουν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

1961: Ιδρύεται η περιβαλλοντική οργάνωση «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση», γνωστή με τα αρχικά WWF.

1965: Γεννήθηκε ο Μόμπι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρίτσαρντ Μέλβιλ Χολ, ο «πρίγκιπας» της ελεκτρόνικα.

1973: Πραξικόπημα εκδηλώνεται στη Χιλή. Ο στρατός της χώρας, με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

2004: Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Σινούκ» συντρίβεται στο Πόρτο Κουφό, ανοικτά της Σιθωνίας, ενώ πετά με προορισμό το Άγιο Όρος, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος και άλλοι 15 άνθρωποι. Το δυστύχημα προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυρίως όσον αφορά στην ύπαρξη ή μη πολιτικών ευθυνών.

2019: Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης, Έλληνας επιχειρηματίας και πολιτικός, ο πιο έμπιστος και μακροβιότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτής του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη, ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οργανισμούς της χώρας. Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν σημείο αναφοράς στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας το τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα και πρότυπο κάθε επίδοξου μυστικοσυμβούλου.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα