Τζέσε Τζέιμς: Ο ντεσπεράντο που απήγγειλε …Σαίξπηρ!

Σαν σήμερα το 1882 άφησε τα εγκόσμια ο Τζέσε Τζέιμς.

Μία μέρα σαν σήμερα (1882) άφησε τα εγκόσμια, μόλις 35 ετών (Γεν. 5/9/1847), ο Τζέσε Τζέιμς, θρυλικός ντεσπεράντο της Άγριας Δύσης. Δολοφονήθηκε, ύπουλα, από τον Ρόμπερτ Φορντ, μέλος της συμμορίας του (που μάλιστα ζούσε στο σπίτι του…), με σκοπό να λάβει την αμοιβή επικήρυξης του!

Υπήρξε αρχηγός συμμορίας και ληστής τραπεζών και τρένων, από την πολιτεία του Μιζούρι. Το διασημότερο και πλέον διαβόητο μέλος της συμμορίας των αδελφών (Τζέσε και Φρανκ) Τζέιμς. Μυθοποιήθηκε μετά θανάτον (με ταινίες να γυρίζονται για τη δράση του, όπως «H δολοφονία του Τζέσε Τζέμις από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ»)

Τα αδέρφια Τζέιμς ήταν αντάρτες (από τα 16 τους, μόλις) των Νοτίων στη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Είχαν κατηγορηθεί, μάλιστα, για θηριωδίες εναντίον στρατιωτών των Βορείων. Μετά τον πόλεμο, ως μέλη διάφορων συμμοριών, λήστεψαν τράπεζες, ταχυδρομικές άμαξες και τρένα. Η δράση τους κορυφώθηκε τη δεκαετία 1866-1876.

Ωστόσο, αναγκάστηκαν να περιορίσουν το εύρος της όταν, επιχειρώντας ληστεία τράπεζας, στην πόλη Νόρθφιλντ της Μινεσότα, σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν αρκετά μέλη της συμμορίας. Οι αδερφοί Τζέιμς επιβίωσαν, συνεχίζοντας την εγκληματική τους δραστηριότητα για αρκετά ακόμα χρόνια, στρατολογώντας νέα μέλη, αντιμετωπίζοντας, όμως, πλέον την αυξανόμενη πίεση κι αποφασιστικότητα του Νόμου.

Στα αξιοσημείωτα ότι χαρακτηριζόταν ως «διανοούμενος» του χώρου του, καθώς συνήθιζε να απαγγέλλει στίχους του… Γουίλιαμ Σαίξπηρ μετά από κάθε παράνομη πράξη του!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1770: Γεννήθηκε Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο κορυφαίος στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης. (Θαν. 4/2/1843).

1827: Ψηφίστηκε το ΣΤ’ Ψήφισμα της Γ’ Εθνικής Συνελεύσεως για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, με επταετή θητεία.

1834: Επί Βαυαροκρατίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Πλαπούτας δικάστηκαν, στο Ναύπλιο, για εσχάτη προδοσία.

1876: Πέθανε ο Σίμων Σίνας, Βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Γνωστότερο ευεργέτημά του τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας των Αθηνών. Σημαντική επίσης η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. (γεν. 1810).

1885: Ο γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

1895: Έναρξη της δίκης του, κατηγορούμενου για ομοφυλοφιλία, Όσκαρ Ουάιλντ.

1896: Τελετή λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα.

1897: Ελληνική δύναμη Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου, στη Θεσσαλία, εισήλθε σε τουρκικό έδαφος καταλαμβάνοντας το ύψωμα Ανάληψη, που βρισκόταν σε ουδέτερη ζώνη. Αποτέλεσε αφορμή του (καταστροφικού) Ελληνοτουρκικού πολέμου.

1897: Νεκρός ο Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός ρομαντικός συνθέτης. (γεν. 7/5/1873)

1905: Ιδρύεται στο Μπουένος Άιρες ο λαοφιλέστερος σύλλογος της Αργεντινής: η Μπόκα Τζούνιορς.

1912: Γεννήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, Έλληνας βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας. (Θαν. 27/5/1963)

1924: Γεννήθηκε ο Μάρλον Μπράντο. Αμερικανός ηθοποιός. («Λεωφορείον ο Πόθος», «Το λιμάνι της Αγωνίας», «Ο Νονός», «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», «Αποκάλυψη τώρα») (Θαν. 1/7/2004)

1928: Δικάστηκαν (κι αθωώθηκαν) ο Νίκος Καζαντζάκης (ερήμην) και ο Δημήτρης Γληνός, κατηγορούμενοι για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της κομμουνιστικής επανάστασης.

1939: Πέθανε ο Σπυρίδων Μερκούρης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, παππούς της Μελίνας Μερκούρη. (Γεν. 1856).

1948: Ο, πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν υπέγραψε το «Σχέδιο Μάρσαλ», με το οποίο 16δισ. δολάρια δόθηκαν σε 16 χώρες.

1950: Πέθανε ο Κουρτ Βάιλ, γερμανός συνθέτης, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ. (Γεν. 2/3/1900)

1951: Με νόμο δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές.

1961: Γενήθηκε ο Μιχάλης Ρακιντζής, τραγουδιστής και συνθέτης.

1962: Πέθανε Μανώλης Καλομοίρης, Έλληνας συνθέτης λόγιας μουσικής. (Γεν. 14/12/1883)

1966: Ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο «Διάνα», στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

1973: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο, από τον Μάρτιν Κούπερ, για λογαριασμό της Motorola. Η συσκευή είχε ύψος 25 εκατοστά, πλάτος 9 εκατοστά και ζυγίζει 840 γραμμάρια.

1982: H Αγγλία έστειλε στόλο στα Φόκλαντ, για να τα ανακαταλάβει, μετά την ανακοίνωση των Αργεντίνων ότι τους ανήκουν.

1990: Γεννήθηκε ο ποδοσφαιριστής Σωτήρης Νίνης.

1999: Σε πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, συστήθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), από συνδικαλιστές κυρίως του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και τμήματος της Ανανεωτικής Αριστεράς.

2016: Πέθανε ο Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής, Τσέζαρε Μαλντίνι.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα