Ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη

Σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου του 1961, ξεκινάει το ταξίδι του ο Γιούρι Γκαγκάριν.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1». Στις 08:07 της 12ης Απριλίου 1961 ο 27χρονος επισμηναγός, σφηνωμένος στη λιλιπούτεια διαστημική κάψουλα διαμέτρου 2,3 μ. και βάρους 4,7 τόνων, εκτοξεύθηκε προς το άπειρο με τον πύραυλο «Βοστόκ-Κ» από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στην Κεντρική Ασία (σήμερα ανήκει στο Καζακστάν). Οι Σοβιετικοί επιστήμονες που σχεδίασαν την αποστολή, με επικεφαλής τον Σεργκέι Κορόλεφ, του έδιναν πιθανότητες επιτυχίας 50%, ενώ διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι μία διαστημική πτήση θα ήταν μοιραία…

Κι όμως, το «Βοστόκ 1» μπήκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε μία πτήση που διήρκεσε 128 λεπτά. Ο Γκαγκάριν πραγματοποίησε μία πλήρη περιφορά της Γης με μέγιστη ταχύτητα 28.968 χλμ. /ώρα και μέγιστο ύψος 301 χλμ. Μπαίνοντας στην τροχιά, άρχισε να στροβιλίζεται μέσα στην καμπίνα του και να περιγράφει τη θέα από το παράθυρο: «Βλέπω τη Γη. Είναι μπλε. Είναι τόσο όμορφη». Στις 09:55 προσγειώθηκε με το αλεξίπτωτό του σώος και αβλαβής σε ένα χωράφι 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, μπροστά στα… έκπληκτα μάτια μιας Ρωσίδας χωρικής, της κόρης της και μιας αγελάδας!

Η επιτυχημένη πτήση του «Βοστόκ 1» ήταν το αποκορύφωμα δύο ετών μυστικής προπαρασκευής της πτήσης και εξαιρετικής εκπαίδευσης του Γκαγκάριν, ο οποίος επιλέχτηκε ανάμεσα σε 2.000 πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της ΕΣΣΔ.

Με μια ματιά...

1204: Η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους (Α’ Άλωση).

1823: Έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που όρισε η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει έναν πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου έθνους, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέλθουν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού είναι πλέον μονόδρομος.

1861: Αρχίζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου, με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια.

1906: Διεξάγεται στο Ποδηλατοδρόμιο, το κατοπινό Στάδιο Καραϊσκάκη, ο αγώνας Ελλάδα - Δανία για το ποδοσφαιρικό τουρνουά της Μεσολυμπιάδας. Στο ημίχρονο, κι ενώ το σκορ είναι 9-0 υπέρ των Δανών, οι παίκτες της Εθνικής μας αρνούνται να εμφανιστούν. Στην ομάδα παίζει και ο 17χρονος Γιώργος Καλαφάτης, μετέπειτα ιδρυτής του Παναθηναϊκού.

1924: Γεννήθηκε ο Πέτερ Σάφαρ, Αυστριακός γιατρός, που ανακάλυψε τη μέθοδο της τεχνητής αναπνοής, γνωστή ως «το φιλί της ζωής».

1933: Γεννήθηκε η Μονσεράτ Καμπαγέ, διάσημη Ισπανίδα σοπράνο.

1940: Γεννήθηκε ο Χέρμπι Χάνκοκ, Αμερικανός τζαζίστας.

1941: Γεννήθηκε ο σπουδαίος Άγγλος ποδοσφαιριστής Μπόμπι Μουρ, θρυλική μορφή της Γουέστ Χαμ, κατακτώντας και το Μουντιάλ του 1966.

1945: Πέθανε ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό.

1956: Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, με καταγωγή από την Κούβα, Άντι Γκαρσία, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τρίτη ταινία «Ο Νονός» το 1989.

2017: Δεκτή με 187 «ναι» έναντι 71 «όχι» γίνεται η πρόταση των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τον χώρο της Υγείας, την περίοδο 1997-2014, με την ονομαστική ψηφοφορία που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η αντίστοιχη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για την περίοδο 1996 μέχρι τότε, απορρίπτεται με 107 «ναι», 151 «όχι» και 21 «παρών».


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα