Η μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη του 20ού αιώνα

Σαν σήμερα, στις 24 Απριλίου του 1953 οι Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον δημοσίευσαν την πρωτοποριακή εργασία τους για το DNA.

Ήταν 25 Απριλίου του 1953 όταν οι Αμερικανοί επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον δημοσίευσαν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Η γνωστοποίηση της μεγάλης ανακάλυψης έγινε σε τρία διαδοχικά άρθρα στο εβδομαδιαίο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Nature». Το πρώτο από τους Γουάτσον και Κρικ, το δεύτερο από τον Μόρις Γουίλκινς με δύο άλλους συνεργάτες του και το τρίτο από τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν μαζί με έναν συνεργάτη της.

Η αποκάλυψη της δομής του DNA χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη του 20ού αιώνα, καθώς έδωσε την απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται η εξαιρετική ακρίβεια με την οποίαν αντιγράφεται και πολλαπλασιάζεται το κληρονομικό υλικό, τα γονίδια, τα στοιχεία που αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα του ζώντος όντος. Εννιά χρόνια μετά, οι δύο επιστήμονες τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ.

Ωστόσο, η φήμη τους δεν ήταν ανάλογη, με τον Αμερικανό να εκμεταλλεύεται το έργο του και να δημοσιεύσει το βιβλίο με τίτλο «Η διπλή έλικα». Το βιβλίο του Γουάτσον διαβάστηκε όσο ελάχιστα επιστημονικά συγγράμματα και συνετέλεσε ώστε ο Αμερικανός να διατηρήσει τη φήμη του σημαντικότερου βιολόγου της Ιστορίας. Στο βιβλίο του ο Γουάτσον κατέγραψε τις σκέψεις, τα ερωτηματικά, τις αγωνίες και τις πονηριές που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για να τιθασεύσουν τα υλικά του εργαστηρίου τους: «Για δύο ώρες τουλάχιστον έμεινα ξύπνιος, πανευτυχής, κοιτώντας ζεύγη αδενινών να στροβιλίζονται μπροστά στα κλειστά μάτια μου. Υπήρχαν στιγμές που με διαπερνούσε ο φόβος ότι μια τόσο καλή ιδέα θα μπορούσε να είναι εσφαλμένη...» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο του.

Η αποκάλυψη των δύο επιστημόνων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη στον χώρο της βιολογίας και αυτό γιατί αποδείχτηκε πως το DNA είναι ξεχωριστό στον κάθε άνθρωπο, αποτελεί ένα είδος ταυτότητας, κάτι πολύ χρήσιμο στην ιατροδικαστική, στην εγκληματολογία και στην αποσαφήνιση οικογενειακών σχέσεων μεταξύ ατόμων. Η χρήση του DNA έχει επεκταθεί σήμερα στις μελέτες της Ιστορίας και της ανθρωπολογίας. Το 2004 το βιβλίο του Γουάτσον έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα χρόνια του DNA». Εκτός από τον ίδιο, συμμετείχαν ο ηθολόγος και εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς, η Τζέιν Γκούντολ και ο Καναδός καθηγητής στο ΜΙΤ, Στίβεν Πίνκερ.


Με μια ματιά...

1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του Άγγλου συγγραφέα Ντάνιελ Ντεφόε.

1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

1901: Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι η πρώτη που επιβάλλει διά νόμου τη χρήση πινακίδων στα αυτοκίνητα.

1915: Δυνάμεις Νεοζηλανδών και Αυστραλών επιχειρούν απόβαση στις τουρκικές ακτές της Καλλίπολης, στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1940: Γεννιέται ο Αλ Πατσίνο, Αμερικανός ηθοποιός.

1944: Πραγματοποιούνται μυστικές εκλογές στην κατεχόμενη Ελλάδα για την ανάδειξη εκλεκτόρων στο Εθνικό Συμβούλιο (ΠΕΕΑ).

1947: Γεννιέται ο Γιόχαν Κρόιφ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1989: Ο Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του, Έλενα, καταδικάζονται σε θάνατο από στρατοδικείο και εκτελούνται για γενοκτονία.

1990: Ο μπασκετμπολίστας του Άρη, Μάικ Τζόουνς, κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή και χρήση ναρκωτικών και φεύγει από την Ελλάδα. Ο Τζόουνς είχε έρθει στην Ελλάδα το 1988 στον ΠΑΟΚ και ήταν ο πρώτος ξένος στην Ιστορία της ομάδας.

1993: Ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας.

1994: Πεθαίνει ο Γεώργιος Γεννηματάς, Έλληνας πολιτικός.

1995: Πεθαίνει από λευχαιμία ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, Αντρέα Φορτουνάτο, σε ηλικία 24 ετών.

2001: Ο Μικέλε Αλμπορέτο, πρώην οδηγός της Φόρμουλα 1, σκοτώνεται στη Γερμανία κατά τη διάρκεια δοκιμών του νέου μοντέλου της Audi R8. Ήταν 44 ετών και είχε κερδίσει 5 γκραν πρι τη δεκαετία του ’80.

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Μίσσας Πανταζόπουλος, ο επονομαζόμενος «τσάρος» του ελληνικού μπάσκετ.

2007: Ο διεθνής μέσος Άλαν Μπολ πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών. Υπήρξε το νεότερο (21 ετών) μέλος της Εθνικής Αγγλίας όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Με τη φανέλα της αγωνίστηκε 72 φορές (1965-75) και σκόραρε 8 τέρματα.

2014: Πεθαίνει ο Τίτο Βιλανόβα, Ισπανός ποδοσφαιριστής και προπονητής.

2015: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού κερδίζει 10-9 την αήττητη επί τρία χρόνια Σαμπαντέλ και κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα