Ο θρύλος του σινεμά

Σαν σήμερα, στις 29 Απριλίου του 1957, γεννιέται ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις.

Στις 29 Απριλίου 1957 γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους και ποιοτικότερους ηθοποιούς στην Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο λόγος για τον σπουδαίο Βρετανό καλλιτέχνη Ντάνιελ Ντέι-Λιούις. Επιλεκτικός στις κινηματογραφικές συμμετοχές του, είναι γνωστός για την ενέργεια που βγάζει στο πανί και την εξαντλητική προετοιμασία των ρόλων του. Τον έχουν χαρακτηρίσει «χαμαιλέοντα του σινεμά», γιατί με την ίδια πειστικότητα μπορεί να υποδυθεί από τον ομοφυλόφιλο χούλιγκαν και τον αρχηγό συμμορίας μέχρι τον αξιοσέβαστο αστό και τον Αμερικανό Πρόεδρο Λίνκολν.

Το 1985 ο Ντέι-Λιούις απέδειξε την υποκριτική του ευελιξία παίζοντας έναν ομοφυλόφιλο χούλιγκαν στην κομεντί του Στίβεν Φρίαρς «Αγαπημένο μου πλυντήριο» κι έναν πλούσιο και αξιοσέβαστο Άγγλο στο ερωτικό θρίλερ του Τζέιμς Άιβορι «Δωμάτιο με θέα». Οι δύο αυτές ταινίες τού χάρισαν διεθνή αναγνώριση, όπως και η ερμηνεία του ως ερωτιάρη χειρουργού στην ταινία του Φίλιπ Κάουφμαν «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» (1988), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μίλαν Κούντερα. Η απεικόνιση του Κρίστι Μπράουν, ενός ανάπηρου καλλιτέχνη από εγκεφαλική παράλυση, στην ταινία του Τζιμ Σέρινταν «Το αριστερό μου πόδι» (1989) του απέφερε το πρώτο βραβείο Όσκαρ της καριέρας του. Πριν από τα γυρίσματα της ταινίας πέρασε πολλές ώρες σε αναπηρικό καροτσάκι κι έμαθε να ζωγραφίζει με το αριστερό του πόδι. Στη συνέχεια ο Ντέι-Λιούς πρωταγωνίστησε σε αρκετές επιτυχημένες ταινίες, όπως «Ο τελευταίος των Μοϊκανών» (1992) του Μάικλ Μαν, «Τα χρόνια της αθωότητας» (1993) του Μάρτιν Σκορσέζε, «Εις το όνομα του πατρός» (1993) του Τζιμ Σέρινταν και «Οι μάγισσες του Σάλεμ» (1996), βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ. Στα γυρίσματα της ταινίας γνώρισε την κόρη του σπουδαίου δραματουργού, τη Ρεβέκκα Μίλερ, την οποία παντρεύτηκε το 1996 και μαζί της απέκτησε δύο παιδιά.

Τον επόμενο χρόνο εμφανίστηκε ως πυγμάχος και μέλος του IRA στο αθλητικό δράμα του Τζιμ Σέρινταν «Ο μποξέρ». Περιττό να αναφέρουμε ότι για τις ανάγκες του ρόλου του ο Ντέι-Λιούις πήρε μαθήματα πυγμαχίας. Το 2002, ύστερα από ένα πενταετές διάλειμμα από τον κινηματογράφο όπου εργάστηκε για λίγο ως μαθητευόμενος τσαγκάρης στην Ιταλία, επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη ως αρχηγός συμμορίας στο ιστορικό δράμα του Μάρτιν Σκορσέζε «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης». Τρία χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε στη δραματική ταινία της συζύγου του «Τζακ και Ρόουζ: Μπαλάντα για δύο».

Το 2008 ο Ντέι-Λιούις κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του για την απεικόνιση ενός μεγιστάνα του πετρελαίου στην ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον «Θα χυθεί αίμα» (2007). Τον επόμενο χρόνο υποδύθηκε έναν Ιταλό σκηνοθέτη στο μιούζικαλ του Ρομπ Μάρσαλ «Εννέα» και το 2012 τον εμβληματικό Πρόεδρο των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν στο βιογραφικό δράμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Λίνκολν». Για την ερμηνεία του στην ταινία του Σπίλμπεργκ κέρδισε το τρίτο Όσκαρ της καριέρας του. Το 2017 υποδύθηκε έναν σχεδιαστή μόδας στην ταινία εποχής του Πολ Τόμας Άντερσον «Αόρατη κλωστή». Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι αυτός θα ήταν ο τελευταίος ρόλος του στον κινηματογράφο.


Με μια ματιά...

1913: Ο Σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.

1930: Πέθανε η Μαρία Πολυδούρη, Ελληνίδα ποιήτρια από την Καλαμάτα, γνωστή και από τον δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη.

1933: Πέθανε ο Έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.

1941: Οι αρχές κατοχής στην Ελλάδα θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή το μάρκο κατοχής, τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρισμα.

1957: Γεννήθηκε η Ελληνίδα ακοντίστρια και πολιτικός Σοφία Σακοράφα.

1970: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Ούμα Θέρμαν.

1980: Πέθανε ο Άγγλος σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο επονομαζόμενος και «μετρ του σασπένς».

1992: Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε μετά την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνταν με αδιάσειστα στοιχεία ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον μαύρο Ρόντνεϊ Κινγκ.

1995: Δέκα μέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός - ΑΕΚ (1-0), άγνωστοι ξυλοκοπούν άγρια τον διαιτητή του αγώνα Φίλιππο Μπάκα, σταματώντας το ταξί που επιβαίνει.

2005: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από τον Λίβανο, μετά από 29 χρόνια κατοχής.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα