Το ζήτημα του «Φιλιόκβε»

Σαν σήμερα, στις 4 Μαΐου του 589 μ.Χ. συνέρχεται στο Τολέδο η Τρίτη Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας που εισαγάγει στο Σύμβολο της Πίστεως το «Φιλιόκβε».

Σαν σήμερα, στις 4 Μαΐου του 589 μ.Χ. συνέρχεται στο Τολέδο η Τρίτη Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας που εισαγάγει στο Σύμβολο της Πίστεως το «Φιλιόκβε», το οποίο θα προκαλέσει αργότερα το Σχίσμα, ανάμεσα στον Ανατολικό και τον Δυτικό Χριστιανισμό.

Σύμφωνα με την τριαδική ομολογία οι Χριστιανοί από τους πρώτους αιώνες θεωρούν ότι ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα προέρχονται από τον Πατέρα. Ο Υιός αποτελεί το λόγο του Θεού που έχει γεννηθεί από τον Πατέρα, ενώ το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα, ο οποίος έστειλε στη Γη τον Υιό του και το Πνεύμα του. Στα λατινικά όμως η λέξη processio μπορεί να σημαίνει είτε εκπόρευση, είτε αποστολή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θεολογικό ζήτημα.

Το ζήτημα αυτό θίχτηκε αρχικά μέσω της εξάπλωσης του Αρειανισμού, μίας αίρεσης, οι οπαδοί της οποίας υποστήριζαν ότι ο Υιός εφόσον γεννήθηκε από τον Πατέρα είναι λιγότερο τέλειος, εξού και κατώτερος. Οι ιδέες αυτές αυτές βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε πολλούς χριστιανούς κυρίως Γότθους, ενώ προκλήθηκε σάλος στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με αποτέλεσμα να καταδικαστεί ως αίρεση από την Πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ. αλλά και από την Πρώτη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 381 μ.Χ.

Για να φτάσουμε στα 589 μ.Χ και τη σύνοδο του Τολέδο που ήταν καθοριστική για την είσοδο των Βησιγότθων στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Εκεί στις 4 Μαΐου, ο βασιλιάς Ρεκαρέδος Α΄ των Βησιγότθων δήλωσε ότι «το Άγιο Πνεύμα πρέπει επίσης να ομολογηθεί από μας και να διδαχθεί ότι εκπορεύεται από τον Πατέρα και τον Υιό». Βάζοντας έτσι στο Σύμβολο της Πίστεως το «φιλιόκβε» που στα λατινικά σημαίνει «και από τον Υιό». Το σχίσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής εκκλησίας μπορεί να άργησε περίπου μισό αιώνα να έρθει, τα θεμέλια όμως είχαν στηθεί, ή ορθότερα ήταν έτοιμα να… πέσουν. Θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος διχασμού για να επέλθει εν τέλει επίσημα το Σχίσμα τον Ιούλιο του 1054.

Με μια ματιά…

1776: Το Ρόουντ Άιλαντ γίνεται η πρώτη αμερικανική αποικία που αποκηρύσσει την υπακοή στον βασιλιά Γεώργιο Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

1814: Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ φτάνει στο νησί Έλβα για να ξεκινήσει την εξορία του.

1814: Ο βασιλιάς Φερδινάνδος Ζ΄ της Ισπανίας υπογράφει το διάταγμα της 4ης Μαΐου, επιστρέφοντας την Ισπανία στην απόλυτη μοναρχία.

1912: Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο.

1919: Κίνημα της 4ης Μαΐου: Φοιτητές διαδηλώνουν στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία αποδίδει την κινεζική επικράτεια στην Ιαπωνία.

1942: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων με επίθεση αεροσκάφους από αμερικανικό αεροπλανοφόρο εναντίον ιαπωνικών ναυτικών δυνάμεων στη νήσο Τουλάγκι στα νησιά Σολομώντα. Οι ιαπωνικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στη νήσο Τουλάγκι την προηγούμενη μέρα.

1949: Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τορίνο ξεκληρίζεται σε αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή Σουμπέργκα της βορείου Ιταλίας.

1953: Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του Ο Γέρος και η Θάλασσα.

1961: Αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα: Οι "Επιβάτες για την Ελευθερία" αρχίζουν με λεωφορείο ταξίδι διαμαρτυρίας στις νότιες Πολιτείες των Η.Π.Α.

1967: Η χούντα εκτοπίζει 6.000 αντικαθεστωτικούς στη νήσο Γυάρο. Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, διαλύονται 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές κ.α. οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατάσχονται τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

1970: Πυροβολισμοί στο Κεντ Στέιτ: Η εθνοφρουρά του Οχάιο, που στάλθηκε στο πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ μετά από ταραχές στην πόλη του Κεντ το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ανοίγει πυρ σκοτώνοντας τέσσερις άοπλους φοιτητές και τραυματίζοντας εννέα άλλους. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Νότιου Βιετνάμ στην Καμπότζη.

1972: Αθήνα - Δικτατορία: Καταδικάζεται ο Μήτσος Παρτσαλίδης, (πρώην γραμματέας του ΚΚΕ), σε ισόβια για τη δράση του στον εμφύλιο, πριν 25ετία.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα