U2 - New Years Day: Ωδή στον φυλακισμένο Λεχ Βαλέσα (vid)

Πώς οι U2 μετέτρεψαν το New Years Day από ερωτικό τραγούδι σε ύμνο για τον Λεχ Βαλέσα και το συνδικάτο «Αλληλεγγύη»

To τραγούδι «New Years Day» ήταν το πρώτο single από το τρίτο άλμπουμ των U2, που είχε τον τίτλο War. Χάρις σε αυτό το ιρλανδικό συγκρότημα μπήκε στα chart των ΗΠΑ και είχε το πρώτο του Top 10 hit στη Μεγάλη Βρετανία.

Ξεκίνησε ως ένα τραγούδι αγάπης που έγραψε ο 22χρονος τότε Bono (Πολ Ντέιβιντ Χιούσον) για τη σύζυγο του, την Άλισον την οποία γνώριζε από τα εφηβικά του χρόνια.

Ο Bono συνήθιζε να γράφει στίχους επί τόπου στο στούντιο. Μια μέρα διάβασε τις ειδήσεις για τον Lech Walesa, τον ηγέτη του πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη», που φυλακίστηκε όταν η κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο κι έθεσε εκτός νόμου το συνδικάτο.

Ο Βono διαμόρφωσε τους στίχους και ο Τhe Edge (Ντέιβιντ Χάουελ Έβανς) έγραψε τη μουσική. Σε συνέντευξή του στο Rolling Stone το 2012 ο Bono είπε για το πώς γεννήθηκε το τραγούδι: «Αυτοσχεδιάζαμε και βγήκε αυθόρμητα. Όταν το έγραφα σκεφτόμουνα τον φυλακισμένο Lech Walesa. Μετά την ηχογράφησή του, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την άρση του στρατιωτικού νόμου για την Πρωτοχρονιά. Απίστευτο».

Ο Λεχ Βαλέσα, γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 1943 στο Πόποβο, Πολωνίας υπήρξε (1990-95) ο πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την πτώση του κομμουνισμού. Το 2019 γιόρτασε 50 χρόνια γάμου με τη Ντανούτα που υπήρξε αχώριστος σύντροφός του στους αγώνες.

Για την προώθηση του τραγουδιού οι U2 ετοίμασαν ένα φιλόδοξο βίντεο. Σχεδίαζαν να το γυρίσουν στη Σουηδία, αλλά δεν βρήκαν εκεί το χιόνι που περίμεναν και πήγαν στη Νορβηγία. Στο βίντεο υπάρχει μια σκηνή με τους U2 να καλπάζουν πάνω σε άλογα. Στην πραγματικότητα ήταν τέσσερις νεαρές κοπέλες που έκρυβαν τα πρόσωπά τους. Τα μέλη των U2 δεν ήταν έμπειροι αναβάτες και επειδή ήταν στη μέση μιας περιοδείας αποφάσισαν να μην πάρουν το ρίσκο.

Το τραγούδι αγαπήθηκε σε όλον τον κόσμο αλλά περισσότερο στην Πολωνία. «Πιστεύαμε ότι ήταν γραμμένο για εμάς, χρειαζόμαστε τόσο αυτά τα λόγια ελπίδας και πίστης» έγραψε μια Πολωνή στο άκουσμά του.

Και οι U2 εμφανίστηκαν δυο φορές στην Πολωνία για να δώσουν συναυλίες. Κατά την εμφάνισή τους στο Silesian Stadium βίωσαν μια ξεχωριστή εμπειρία. Κατά την εκτέλεση του τραγουδιού σε ένα κομμάτι της εξέδρας κυμάτιζαν κόκκινα και λευκά χαρτόνια, δημιουργώντας την πολωνική σημαία.

Το «New Year's Day« είναι το έβδομο πιο πολυπαιγμένο τραγούδι στις συναυλίες των U2. Συνήθως ο The Edge ξεκινά στο πιάνο έχοντας την κιθάρα στην αγκαλιά του. Κι όταν έρχεται η στιγμή για το σόλο, πηγαίνει στο μπροστινό μέρος της σκηνής.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στα Windmill Lane Studios στο Δουβλίνο. Η ηχογράφηση έγινε υπό πίεση χρόνου καθώς μια άλλη μπάντα περίμενε έξω τη σειρά της.


New Year's Day

Yeah...

All is quiet on New Year's Day
A world in white gets underway
I want to be with you
Be with you night and day
Nothing changes on New Year's Day
On New Year's Day

I will be with you again
I will be with you again

Under a blood red sky
A crowd has gathered in black and white
Arms entwined, the chosen few
The newspapers says, says
Say it's true it's true...
And we can break through
Though torn in two
We can be one

I...I will begin again
I...I will begin again

Oh...
Maybe the time is right
Oh...maybe tonight...

I will be with you again
I will be with you again

And so we're told this is the golden age
And gold is the reason for the wars we wage
Though I want to be with you
Be with you night and day
Nothing changes
On New Year's Day
On New Year's Day

Ιnfo: New Year's Day Κυκλοφόρησε 1983. Στίχοι: Bono. Mουσική: U2


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα