Κουγιουμτζής: Ήθελα «Το '21» να το πει ο Καζαντζίδης αλλά...

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έβλεπε «Το '21» ως την μοναδική ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Καζαντζίδη, αλλά την έχασε...

Το 1971 συμπληρώνονταν 150 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και οι στίχοι της Σώτιας Τσώτου βρήκαν φλέβα στη δίσεκτη εποχή της δικτατορίας.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής μελοποίησε την επαναστατική νοσταλγία της διακεκριμένης στιχουργού και προέκυψε ένα χασάπικο που έκανε πάταγο. Το χουντικό καθεστώς που ξεσκόνιζε κάθε στίχο αναζητώντας μηνύματα αντίστασης άφησε για δικούς τους λόγους το τραγούδι να βρει ελεύθερα το δρόμο του στο κοινό. Υπήρχε βλέπετε η ευφυής ασάφεια που παρέπεμπε από τη μια στο '21 και από την άλλη στην 21η Απριλίου.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε από τη ΜΙΝΟΣ με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα στα τέλη του 1969 και λίγο αργότερα με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση από την His Master's Voice. Υπήρξε μάλιστα μια σχετική αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο τραγουδιστές και στην απήχηση που είχε η ερμηνεία τους με την πλάστιγγα να γέρνει μάλλον υπέρ του νεώτερου Νταλάρα.

Όσον αφορά τον ερμηνευτή του τραγουδιού ο Σταύρος Κουγιουμτζής εξήγησε το 2003 σε συνέντευξή του στον Θωμά Κοροβίνη πώς έχασε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον τραγουδιστή που λάτρευε:

"Κάτι άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι (ο Καζαντζίδης) επρόκειτο να τραγουδήσει ένα τραγούδι μου που έκανε μεγάλη επιτυχία, το “21”… Αλλά ο Πατσιφάς της ΛΥΡΑ μου έθεσε το δίλημμα, ότι αν το πει ο Καζαντζίδης θα το πει, όπως εκείνος θέλει, ενώ αν το πει ο Νταλάρας θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες. Κι έτσι επηρεασμένος απ’ αυτά, είπα, ας το πει ο άλλος κι έτσι, λόγω αυτής της ατυχίας ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε κάποιο τραγούδι μου».


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα