Αυτός ήταν ο τραγουδιστής του ελαφρού που θα «έσβηνε» τα μπουζούκια

Η φωνή που έκανε τις δσκογραφικές εταιρίες να πιστεύουν πως ήρθε το τέλος των μπουζουκιών

Η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού θα μπορούσε να είχε γραφτεί κι αλλιώς. Ήδη στις αρχές του πενήντα ο Τσιτσάνης πονοκεφάλιαζε με τη δημοφιλία του Νίκου Γούναρη κι έλεγε δεξιά κι αριστερά: «Αν δεν φύγει αυτός από τη μέση, δεν θα σηκώσουν κεφάλι τα μπουζούκια». Ο Νίκος Γούναρης ήταν σαρωτικός εκείνη την εποχή, όμως ο χρόνος περνά γρήγορα και παίρνει μαζί του τις μεγάλες δόξες. Έτσι έγινε και με τον Γούναρη. Η αποχώρησή του από το προσκήνιο άφησε ελεύθερο τον χώρο για τους λαϊκούς καλλιτέχνες. Από τα μέσα του ’50 και μετά η κυριαρχία του λαϊκού τραγουδιού ήταν αναμφισβήτητη.

Τότε εμφανίστηκαν δύο νέες φωνές, ένας άντρας και μια γυναίκα, που έκαναν τους πάντες να πιστεύουν πως το ελαφρύ τραγούδι επέστρεφε δυναμικά διεκδικώντας ένα σημαντικό μερτικό από τις προτιμήσεις του κοινού. Η γυναίκα δεν ήταν άλλη από την Τζένη Βάνου, για την οποία η Μαρινέλλα είχε εκμυστηρευτεί σε δικούς της ανθρώπους πως θα ήθελε να έχει τη φωνή της.

Ο άντρας ήταν ο Γιάννης Βογιατζής, ξάδερφος του γνωστού ηθοποιού, που για ένα φεγγάρι τουλάχιστον, πρωταγωνίστησε τόσο στη μουσική όσο και στην κινηματογραφική σκηνή. Ο Βογιατζής είχε πράγματι μια εξαιρετική φωνή τενοράλε, με πολύ καλές ερμηνείες σε τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για αυτόν. Μάλιστα, σε όσες περιπτώσεις συναντήθηκε δισκογραφικά με την Τζένη Βάνου, το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό.

Η απήχηση του Βογιατζή τον έκανε επίσημο αγαπημένο της βασιλικής οικογένειας. Πράγματι ο Γιάννης Βογιατζής υπήρξε ο τραγουδιστής των ανακτόρων για τέσσερα χρόνια από το 1958 έως το 1962. Την εποχή εκείνη ακούγονταν παντού οι επιτυχίες τους: «Ένας ουρανός μ' αστέρια», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Σου το 'πα μια και δυο και τρεις».

Στη δεκαετία του ’60, οι επιδόσεις του άρχισαν να φθίνουν, η παρουσία του στη σκηνή αποδυναμώθηκε, κι αυτό είχε να κάνει προφανώς και με την πτώση της φωνής του. Στα τέλη της δεκαετίας ο Γιάννης Βογιατζής υποβλήθηκε σε εγχείριση για πολύποδες στις φωνητικές χορδές και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το τραγούδι. Μια πολλά υποσχόμενη καριέρα για τον ίδιο και για το ελαφρό τραγούδι είχε λάβει τέλος. Ο τραγουδιστής που θα έσβηνε τα μπουζούκια, άφησε πίσω του μόνο μια γλυκιά ανάμνηση από το πέρασμά του


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα