Ο Μάνος Ελευθερίου δεν υπέγραψε το «Μη χτυπάς σ΄ ένα σπίτι κλειστό»

Ο λόγος που ο σπουδαίος στιχουργός Μάνος Ελευθερίου δεν υπέγραψε την επιτυχία «Μη χτυπάς σ΄ ένα σπίτι κλειστό».

Ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε πολλά σπουδαία τραγούδια, όπως τα

Το παλληκάρι έχει καημό (Μ. Θεοδωράκης)
Σ' αυτή τη γειτονιά (Μ. Θεοδωράκης)
Ο Άγιος Φεβρουάριος (Δ. Μούτσης)
Η σούστα πήγαινε μπροστά (Δ. Μούτσης)
Άλλος για Χίο τράβηξε (Δ. Μούτσης)
Ο χάρος βγήκε παγανιά (Δ. Μούτσης)
Θητεία (Γ. Μαρκόπουλος)
Μαλαματένια λόγια (Γ. Μαρκόπουλος)
Τα λόγια και τα χρόνια (Γ. Μαρκόπουλος)
Παραπονεμένα λόγια ( Γ. Μαρκόπουλος)
Κάτω απ'τη μαρκίζα (Γ. Σπανός)
Οι ελεύθεροι κι ωραίοι (Στ. Κουγιουμτζής)

Σ' ευχαριστούμε Μάνο για τα Μαλαματένια Λόγια!

Το πρώτο τραγούδι με στίχους του Μάνου Ελευθερίου ήταν το «Μη χτυπάς ένα σπίτι κλειστό» με μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Το τραγούδησε ο επίσης πρωτοεμφανιζόμενος Μανώλης Μητσιάς, στον πρώτο δίσκο του Κηλαηδόνη, την «Πόλη μας», όπου όμως δεν αναφερόταν το όνομα του στιχουργού.

Κι αυτό γιατί η βασική στιχουργός Κωστούλα Μητροπούλου δεν δέχθηκε να υπάρχει άλλο όνομα πέρα από το δικό της και του συνθέτη. Ελευθερίου και Κηλαηδόνης όμως έκαναν ιδιωτικό συμφωνητικό και το τραγούδι το υπέγραψε ο στιχουργός του μόνο σε δισκάκι 45 στροφών – που ακόμα τότε, βέβαια, ήταν ο βασικός φορέας έκδοσης των τραγουδιών.

Ξέσπασε σε κλάματα ο Γιώργος Νταλάρας στην εκπομπή «Στην υγειά μας»

Κι ύστερα ήρθε ο «Άγιος Φεβρουάριος» με τον Δήμο Μούτση. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Ελευθερίου τα τραγούδια γράφτηκαν στο διάστημα 1968-1970 «στα πλαίσια μιας γενικότερης ενασχόλησης–έρευνας για υλικό (καρτ ποστάλς, φωτογραφίες, κείμενα) που αφορά τη Σμύρνη, αλλά και διαβασμάτων γύρω από τη ζωή του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και τη Μικρασιατική καταστροφή». Ωστόσο για να χρησιμοποιήσουμε μια ακόμα φράση του ποιητή από προσχέδιο σημειώματος, που τελικά δεν τυπώθηκε στην πρώτη έκδοση του δίσκου «Αυτά τα τραγούδια δεν είναι η ιστορία της Σμύρνης. Αναφέρονται σε κάτι οριστικά χαμένο, σαν τη Σμύρνη».

Ως το τέλος της ζωή του ο Μάνος Ελευθερίου έψαχνε και αγόραζε φωτογραφίες, κείμενα και καρτ ποστάλς, που αφορούσαν τη Σμύρνη, τη Μικραστιατική Καταστροφή και τον διωγμό των Ελλήνων από την Πόλη. Μάλιστα μας ζητούσε σε ταξίδια μας στην Τουρκία να ψάξουμε σε παλαιοπωλεία για ανάλογο υλικό.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα