«Δυο πόρτες έχει η ζωή»: Μεγάλο τραγούδι αλλά δεν εκτιμήθηκε αμέσως

Το μυθικό τραγούδι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Βασίλη Καραπατάκη άφησε εποχή, αλλά χρειάστηκε υπομονή στην αρχή.

Το 45άρι δισκάκι είχε από τη μια την θρυλική Μαντουμπάλα και από την άλλη το «Δυο πόρτες έχει η ζωή». Τον πρώτο καιρό ο Στέλιος Καζαντζίδης γύριζε τα δισκάδικα και ρωτούσε για πωλήσεις. Οι πωλητές μιλούσαν όλο ενθουσιασμό για την Μαντουμπάλα αλλά ο Στέλιος ενδιαφερόταν περισσότερο να μάθει για το άλλο τραγούδι που στην αρχή είχε κάπως παραπέσει. Το έλεγε σε όλους: «Προσέξτε αυτό το τραγούδι. Σε λίγα χρόνια ο κόσμος θα το αγαπήσει περισσότερο από τη Μαντουμπάλα!» Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο τραγουδιστής ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι βάζει στα χείλη του.

Το τραγούδι αυτό ήταν μια από τις δημιουργίες του Βασίλη Καραπατάκη που ο συνθέτης πουλούσε αφειδώς κι έτσι το όνομά του απουσίαζε από τον δίσκο. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η ερμηνεία του Καζαντζίδη συνιστά συνδημιουργία αφ ης στιγμής ο μεγάλος τραγουδιστής σκιτσάριζε με τη φωνή του τα βασικά χαρακτηριστικά σε πάμπολλα λαίκά τραγούδια.

Σε κάθε περίπτωση η πνευματική κυριότητα των στίχων αποκαταστάθηκε αργότερα και σήμερα επίσημα πια ξέρουμε ότι πρόκειται ένα από τα διαμάντια της γιαγιάς Ευτυχίας. Ο συνθέτης όμως, ο Βασίλης Καραπατάκης, που πέθανε το 1974 από καρκίνο του λάρυγγα δεν είδε ποτέ το όνομά του στον δίσκο. Στα μπουζούκια της κλασικής ηχογράφησης του '59 είναι ο Ανέστος Αθανασίου και ο Στέλιος Μακρυδάκης.

Δυο πόρτες έχει η ζωή

άνοιξα μια και μπήκα

σεργιάνισα ένα πρωινό

κι ώσπου να ’ρθει το δειλινό

από την άλλη βγήκα


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα