ΗΠΑ: Έρευνα για τα πρόσφατα κατορθώματα της HUAWEI

Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για τα πρόσφατα κατορθώματα της HUAWEI!

Οι απανωτές και ξαφνικές ανακοινώσεις των νέων ναυαρχίδων της HUAWEI (βλ. Mate 60 Pro, Mate 60 Pro+, Mate X5) και μάλιστα με επεξεργαστές Kirin 9000s που συμπεριλαμβάνουν 5G modem, ήταν αναμενόμενο ότι θα τραβούσαν την προσοχή των ΗΠΑ, άσχετα αν η κινέζικη εταιρεία κρατά χαμηλό προφίλ.

Είναι γεγονός πως η HUAWEI δεν έχει αναφέρει τίποτα επίσημα για τον επεξεργαστή και την υποστήριξη δικτύων 5G, ούτε αποκαλύπτει αν θα κυκλοφορήσουν οι συσκευές της στις Δυτικές αγορές. Για την ώρα η μόνη ενημέρωση που υπάρχει είναι πως όλα τα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν αποκλειστικά στην Κίνα, εκεί δηλαδή που ούτως ή άλλως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις υπηρεσίες της Google (Google Mobile Services) και δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ανεπίσημα, πάντως, έχει βουίξει ο τόπος ότι ο επεξεργαστής Kirin 9000s έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με την κινέζικη SMIC σε κλίμακα 7nm και φυσικά συμπεριλαμβάνει 5G modem για την υποστήριξη των αντίστοιχων δικτύων. Αυτή η συνθήκη έχει αναστατώσει τις ΗΠΑ και μάλιστα έγινε επίσημη ερώτηση στον σύμβουλο της κυβέρνησης Biden για θέματα εθνικής ασφάλειας, κ. Jake Sullivan, o οποίος ανέφερε:

«Δεν θα σχολιάσω το συγκεκριμένο chip μέχρι να μάθουμε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο αξιοποίησης του, αλλά μπορώ να σας επιβεβαιώσω πως παρά τα όσα γίνονται, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιβάλλουν περιορισμούς στον τομέα της Τεχνολογίας λόγω των ανησυχιών μας για θέματα εθνικής ασφάλειας».

Σε δεύτερη ανάγνωση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκπλαγεί όχι μόνο για την λιθογραφία που χρησιμοποιήθηκε από τη SMIC για να κατασκευαστεί το Kirin 9000S SoC, αλλά και για το γεγονός ότι ενσωματώνει 5G modem. Οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει θα καθιστούσαν σχεδόν αδύνατο για την Κίνα να κατασκευάσει κορυφαίους επεξεργαστές με 5G συνδεσιμότητα, τουλάχιστον όχι τόσο σύντομα.

Διάφοροι αναλυτές στον χώρο της βιομηχανίας ημιαγωγών εκτιμούν ότι η SMIC βρήκε τον τρόπο να βελτιστοποιήσει τον εξοπλισμό της για να εφαρμόσει λιθογραφία DUV (Deep Ultra Violet), καθώς είχε ήδη στην κατοχή της τέτοιου είδους διατάξεις που κατασκευάζει η ASML. Χάριν σε αυτά θεωρητικά έχει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής επεξεργαστών σε κλίμακες 5nm και 7nm. Προφανώς οι συγκεκριμένες διαδικασίες υπολείπονται αυτών των Samsung και TSMC (λιθογραφία EUV - Extreme Ultra Violet), αλλά αν μπει στην εξίσωση και η τεχνογνωσία της HUAWEI μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά ανταγωνιστικά chipsets.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθούν οι έρευνες των ΗΠΑ για το κατόρθωμα της HUAWEI (ή της Κίνας αν θέλετε) και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον στην κατηγορία των ημιαγωγών και κατ’ επέκταση για τις εμπορικά διαθέσιμες συσκευές (smartphones, tablets κλπ.).

Πηγή: techgear.gr


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα