Η απάτητη κορυφή του παγωμένου Muchu Chhish

To «παγωμένο» Muchu Chhish έχει ύψος 7.453 μέτρα, είναι απάτητο  και βρίσκεται σε μία απόμακρη κοιλάδα του Πακιστάν, με  πιο «δημοφιλείς» κορυφές  την K-2, την  Broad Peak και  την Gasherbrum, που  σπάνε το «φράγμα» των 8.000 μέτρων.

Το CNN Travel θεωρεί το Muchu Chhish ως το «ιερό δισκοπότηρο» της ορειβασίας, γιατί από όλες τις ανώνυμες ή επώνυμες βουνοκορφές είναι η μοναδική που δεν έχει πατήσει ακόμη ανθρώπινο πόδι.

Το Everest «κατείχε» το προηγούμενο ρεκόρ μέχρι το 1953. Έναν χρόνο αργότερα τη «σκυτάλη» πήρε το K2, ενώ το 1955 κατακτήθηκε και το Kanchenjunga. Ακολούθησε το Λότσε το 1956. Τώρα ήρθε η σειρά του Muchu Chhish. Είναι το 61ο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, αν και υπάρχει μία μικρή διαφωνία στις μετρήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει η επιθυμία για την επόμενη «κατάκτηση».

«Υπάρχει ένα κύρος στο να κατακτήσεις μία κορυφή πρώτος, όπως ένας συγγραφέας ή ένας ζωγράφος δημιουργεί κάτι από το τίποτα», λέει ο διευθυντής του ινστιτούτο American Alpine Institute Τζέισον Μάρτιν, ο οποίος έχει πολλές πρωτιές στο βιογραφικό του.

«Νομίζω ότι το σημαντικότερο και πιο ενδιαφέρον πράγμα όταν μιλάμε για τέτοιου είδους “πρωτιές” σε γιγαντιαία και απομακρυσμένα βουνά, είναι ότι φτάνεις ένα σημείο της Γης που κανείς δεν έχει ξαναπάει, σαν να είσαι αστροναύτης» λέει ο Μάρτιν και προσθέτει «Ένα άλλο στοιχείο που κάνει την πρόκληση ακόμη πιο δύσκολη είναι ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πώς να το καταφέρεις».

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την «κατάκτηση» του Muchu Chhish τα τελευταία χρόνια καμία να στεφθεί με επιτυχία.

Υπάρχει όμως μία άλλη βουνοκορφή στην Ασία η Gangkhar Pluensum σε υψόμετρο 7.570 που ουσιαστικά είναι το υψηλότερο βουνό και δεν έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, καθώς το Μπουτάν όπου και βρίσκεται το Gangkhar Pluensum έχει απαγορεύσει την ορειβασία από το 2003. Για αυτό το λόγο και έχει αφαιρεθεί από τις λίστες των ορειβατών.

«Υπάρχουν πολλές βουνοκορφές που δεν έχουν κατακτηθεί -περισσότερες από ότι νομίζει ο κόσμος- αλλά αν αφήσουμε το παιχνίδι των ορισμών το Muchu Chhish είναι η ψηλότερη» λέει χαρακτηριστικά ο ορειβάτης Φιλ ντε-Μπέγκερ, ο οποίος συμμετείχε σε μία τριμελή βρετανική αποστολή στο Muchu Chhish τον Αύγουστο του 2014, μία από τις τελευταίες προσπάθειες να κατακτηθεί το βουνό. Στην αποστολή του 2014, ο ντε-Μπέγκερ και τα άλλα δύο μέλη της αποστολής σταμάτησαν την προσπάθειά τους περίπου στα 6.000 μέτρα, αρκετά χαμηλότερα από την κορυφή, όταν συνάντησαν μία κορυφογραμμή η οποία είχε «παγώσει» και καθιστούσε αδύνατη τη συνέχεια.

«Πάντα περιγράφω το Karakoram ως μία πιο περιπετειώδη εκδοχή του Νεπάλ χωρίς τις υποδομές, αλλά με απεριόριστες δυνατότητες», τονίζει ο ντε-Μπέγκερ. «Δεν υπάρχουν οι Σέρπα ( ορεινός λαός του Νεπάλ) για να σε προστατέψουν. Είσαι εσύ και το βουνό»

Το Everest «κατείχε» το προηγούμενο ρεκόρ μέχρι το 1953. Έναν χρόνο αργότερα τη «σκυτάλη» πήρε το K2, ενώ το 1955 κατακτήθηκε και το Kanchenjunga. Ακολούθησε το Λότσε το 1956.

Η πιο πρόσφατη αποστολή στο Muchu Chhish έγινε τον περασμένο Αύγουστο από τρεις Τσέχους ορειβάτες, τους Πάβελ Κόρινεκ, Τζίρι Τζάνακ και τον Πάβελ Μπερν, ο οποίος εκτός από έμπειρος ορειβάτης είναι και πρώην δήμαρχος της Πράγας.

Ο στόχος της αποστολής είναι να φτάσουμε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου που δεν έχει πατήσει ακόμα ανθρώπινο πόδι και στην οποία επιτρέπεται να ανεβούμε! Αξίζει έτσι δεν είναι;», έγραφε τον Μάρτιο η τότε εννιαμελής ομάδα στο Facebook. (Τα έξι μέλη εγκατέλειψαν την αποστολή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας).

Οι αποστολές στις δημοφιλείς βουνοκορφές του Νεπάλ, συμπεριλαμβανομένου και του Everest είχαν απαγορευθεί λόγω Covid, το πιο «ψαγμένο» Karakoram είχε «ανοίξει» τις πόρτες του από τον Μάιο.

Δυστυχώς όμως τα «κακά νέα» δεν άργησαν να έρθουν. «Κοιμόμαστε σε μία προεξοχή, μόλις μισό μέτρο από τον γκρεμό. Είμαστε ήδη τρεις μέρες χωρίς ξεκούραση. Δεν υπάρχει κανένα μέρος να ξεκουραστούμε. Περνάμε την περισσότερη μέρα μέσα στη σκηνή λόγω του κακού χαμού που επικρατεί έξω. Θα κατηφορίσουμε και θα προετοιμαστούμε για μία νέα προσπάθεια μέσα στις επόμενες μέρες» έγραφε η ομάδα

Η κακοκαιρία δυστυχώς δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους και η αποστολή τελείωσε χωρίς επιτυχία.

Με πληροφορίες από το CNN Travel


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα