Άρνα: Στις πλαγιές του Ταϋγέτου, με τον περίφημο πλάτανο των 2000 ετών

Χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγετου, η Άρνα, διατηρεί ελκύει όσους αναζητούν την πραγματική χαλάρωση και αποτοξίνωση από τους ρυθμούς της πόλης.

Αθόρυβη μεν, αγαπημένη δε όσων την γνωρίσουν δεν την αφήνουν, πηγαίνουν ξανά και ξανά. Από τα πρώτα πράγματα που θα αντικρίσετε, είναι ο περίφημος πλάτανος της κεντρικής πλατείας, που έχει συμπεριληφθεί σε έναν δημοσιευμένο κατάλογο με πελώρια δέντρα από όλη την Ευρώπη.

Δεσπόζει μεγαλοπρεπής στη μέση της πλατείας με περίμετρο 14μ. και ύψος 40μ. και έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» από τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Η ηλικία του υπολογίζεται σε άνω των 2.000 ετών.

Τα κλαδιά του, με την πλούσια φυλλωσιά τους καλύπτουν ολόκληρη την πλατεία του χωριού, παρέχοντας φυσική σκίαση στα μαγαζιά και σε συνδυασμό με την παρακείμενη τριπλή, περίτεχνη βρύση δημιουργούν μια όαση δροσιάς, που καθιστά την Άρνα ακαταμάχητη και το καλοκαίρι.

Η μοναδικής ομορφιάς, μαρμάρινη βρύση είναι δωρεά του συλλόγου Αρνιωτών του Μπρούκλιν από το 1922, δείγμα της μεγάλης ιστορίας του χωριού στη μετανάστευση, ειδικά στη Νέα Υόρκη. Τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά θα ακούσεις πολύ συχνά κουβέντες και στα αγγλικά, από τους ομογενείς (2ης και 3ης γενιάς πια) που επισκέπτονται ανελλιπώς το χωριό των προγόνων τους.

Πλησίον του χωριού έχουν ανακαλυφθεί αρχαία ευρήματα, κυρίως πήλινα αγγεία, γεγονός που καταδεικνύει πως η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε κόμβο της «Βασιλικής οδού» που ένωνε την Αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη.

Θα ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο Σπάρτης - Γυθείου, στρίβοντας αριστερά προς τα χωριά Ποταμιά και Γοράνοι. Από Γοράνους η Άρνα απέχει 14 χλμ. ενώ από τη Σπάρτη 32 χλμ. Από την Αθήνα απέχει 217 χιλιόμετρα (3 ώρες και 30 λεπτά).


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα