Euro 2020: Ο 6ος όμιλος του θανάτου, το πείραμα της Ισπανίας

Το «ΦΩΣ» παρουσιάζει τους 24 μονομάχους που θα ριχθούν στην «αρένα» του Euro 2020. Διαβάστε το προφίλ των ομάδων του πέμπτου και του έκτου ομίλου αντίστοιχα. 

5ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ψάχνει τη συνταγή της επιτυχίας

Σε διαδικασία «αναγέννησης» βρίσκεται η εθνική ομάδα της Ισπανίας, χωρίς παίκτες της Ρεάλ, μετά την ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της. Τα πρώτα της δείγματα ήταν εξαιρετικά, με την πρόκρισή της στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ως αήττητης στα προκριματικά, ενώ αναμφίβολα διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογο ρόστερ με πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο που μπορεί να την οδηγήσει στις επιτυχίες. Η «ρόχα», που μαζί με τη Γερμανία είναι πολυνίκες του Γιούρο, είναι η μοναδική που έχει κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές το τρόπαιο της διοργάνωσης.

Στην προηγούμενη έκδοση του θεσμού σταμάτησε στη φάση των «16» με την ήττα από την Ιταλία, αλλά, πλέον, στοχεύει και πάλι ψηλά. Από την αποστολή της απουσιάζει ο τραυματίας Σέρχιο Ράμος, αλλά υπάρχουν οι Ντε Χέα, Ζόρντι Άλμπα, Λαπόρτ, Έρικ Γκαρθία, Αθπιλικουέτα, Μοράτα, Μορένο, όπως και το «νέο αίμα» με τους Ογιαρθάμπαλ, Ντάνι Όλμο και Φεράν Τόρες που έχουν αποδειχθεί ήδη καταλυτικοί για την ομάδα του Λουίς Ενρίκε.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η ζωή χωρίς Ιμπραΐμοβιτς

Για πέντε χρόνια η Σουηδία είχε μάθει να ζει χωρίς τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Εθνική. Φέτος ο 40χρονος διεθνής αποφάσισε τελικά να επιστρέψει, ενισχύοντας έτσι τις φιλοδοξίες του συγκροτήματός του για διάκριση στο Γιούρο. Ένας τραυματισμός όμως τον κράτησε τελικά εκτός τουρνουά και πλέον οι συμπαίκτες του στην Εθνική καλούνται και πάλι να καταστρώσουν τα πλάνα τους δίχως τον πρώτο τους σκόρερ στις τάξεις τους.

Η απουσία του «Ίμπρα» σαφέστατα θα δυσκολέψει το έργο της Σουηδίας στη διοργάνωση. Παρ’ όλα αυτά, η Εθνική διαθέτει υλικό που μπορεί να τη βοηθήσει να προχωρήσει στον θεσμό. Παίκτες όπως οι Κουλουσέφσκι της Γιουβέντους, Φόρσμπεργκ της Λειψίας, Λάρσον της ΑΪΚ Στοκχόλμης και στην επίθεση τον ταλαντούχο Ισάκ αλλά και τον Μάρκους Μπεργκ. Η μεγαλύτερη πορεία της σε τελικά Γιούρο σημειώθηκε το 1992 με τη συμμετοχή της στα ημιτελικά. Στη φετινή διοργάνωση πρωταρχικός της στόχος θα είναι να περάσει από το γκρουπ και να πραγματοποιήσει μία αξιοπρεπή παρουσία.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Με «οδηγό» τον Λεβαντόφσκι

Στο Μουντιάλ του 1974 και του 1982 η Πολωνία κατέκτησε την τρίτη θέση εντυπωσιάζοντας μάλιστα με τις εμφανίσεις της. Όσο κι αν ήλπιζε όμως σε μία ανάλογη πορεία και στις συμμετοχές της σε τελικά ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν να φτάσει στα προημιτελικά το 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, με τον αποκλεισμό από την Πορτογαλία στα πέναλτι.

Οι «αετοί», με τον Πάουλο Σόουζα στον πάγκο τους, διαθέτουν εξαιρετικό ρόστερ με παίκτες που αγωνίζονται σε μεγάλα πρωταθλήματα της ηπείρου μας, όπως ο Ζιελίνσκι. Ηγέτης όμως παραμένει πάντα ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, από τον οποίο άπαντες περιμένουν πολλά στην Εθνική ενόψει της προσπάθειας για διάκριση στο φετινό Γιούρο. Ο επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου προέρχεται από μία εκπληκτική σεζόν που σκόραρε κατά ριπάς και θα αποτελεί τη μεγάλη πηγή κινδύνου των Πολωνών για τις αντίπαλες άμυνες.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Να βγάλει τον τίτλο του αουτσάιντερ

Μόλις 28 χρόνια Ιστορίας μετράει η εθνική ομάδα της Σλοβακίας, έπειτα και από τη διάσπασή της από την Τσεχοσλοβακία. Παρ’ όλα αυτά έχει ήδη μία συμμετοχή σε τελικά ενός Γιούρο, όταν έφτασε το 2016 ως τη φάση των «16», ενώ πλέον προετοιμάζεται το φετινό καλοκαίρι για τη δεύτερη παρουσία της. Τις «πλάτες» της βαραίνει ο τίτλος του αουτσάιντερ στο πέμπτο γκρουπ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά έχει παίκτες με πείρα για να πραγματοποιήσει μία όσο το δυνατόν πιο θετική πορεία.

Μίλαν Σκρίνιαρ, Γιουράι Κούτσκα, Πέτερ Πέκαρικ όπως επίσης και ο αρχηγός Μάρεκ Χάμσικ είναι τα «βαριά χαρτιά» που θα έχει στα χέρια του ο ομοσπονδιακός προπονητής Στέφαν Τάρκοβιτς και μπορούν να κάνουν τη ζημιά στους αντιπάλους. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως στο Μουντιάλ του 2010 η Σλοβακία είχε φτάσει στους «16» έχοντας αποκλείσει από τη φάση των ομίλων την… κάτοχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιταλία!

6ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Πληρέστατη στον δρόμο για το τρόπαιο

Με στόχο να διατηρήσει τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης ρίχνεται στο φετινό Γιούρο η Πορτογαλία. Και η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετές πιθανότητες να δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα, αν αναλογιστεί κανείς και το ρόστερ με το οποίο θα πορευτεί στη διοργάνωση. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναμφισβήτητα αποτελεί το «πρώτο βιολί» του ομοσπονδιακού προπονητή Φερνάντο Σάντος. Παράλληλα όμως οι Ίβηρες διαθέτουν πολλά ακόμα μεγάλα αστέρια που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Παίκτες όπως οι Μπρούνο Φερνάντες, Ζοάο Φέλιξ, Ρούμπεν Ντίας, Μπερνάρντο Σίλβα και Ντιόγκο Ζότα, που προέρχονται από μία εξαιρετική σεζόν σε συλλογικό επίπεδο και μοιραία θα μαγνητίσουν τα βλέμματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. To κακό βέβαια για τους Πορτογάλους είναι ότι ξεκινούν στη διοργάνωση από τα βαθιά κι από έναν όμιλο-φωτιά, από τον οποίο θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις με το… καλημέρα.

ΓΑΛΛΙΑ

Με τον τίτλο του φαβορί

Η Γαλλία έχει χαρακτηριστεί το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ακόμα και από την… τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «The analyst», που έτρεξε τον δικό του λογάριθμο χρησιμοποιώντας στοιχεία από στοιχηματικές εταιρείες αλλά και από τη φόρμα των ομάδων. Το ζητούμενο βέβαια είναι να δικαιώσει τα προγνωστικά στο χορτάρι. Οι «τρικολόρ» θα αγωνιστούν στο Γιούρο έχοντας τον τίτλο των πρωταθλητών κόσμου που κατέκτησαν το 2018 στη Ρωσία και θα επιδιώξουν να ανέβουν για τρίτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ της Ισπανίας και της Γερμανίας στη διοργάνωση.

Το 2016 είχαν ηττηθεί στον τελικό από την Πορτογαλία. Αυτήν τη φορά όμως θέλουν την κορυφή και η αλήθεια είναι ότι διαθέτουν κορυφαίο υλικό για να πετύχουν τον στόχο τους. Το τεράστιο ταλέντο των διεθνών τους ουδείς το αμφισβητεί, με παίκτες όπως οι Εμπαπέ, Πογκμπά, Καντέ, Ζιρού, Γκριεζμάν, Βαράν και τον τερματοφύλακα Γιορίς, ενώ στην αποστολή είναι και ο Καρίμ Μπενζεμά που επέστρεψε στην Εθνική μετά από έξι χρόνια απουσίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο τελευταίος «σταθμός» του Λεβ

Η Γερμανία αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες ποδοσφαιρικές σχολές του κόσμου. Και αυτό το αποδεικνύουν τόσο τα τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα που έχει στη συλλογή της όσο και τα τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που την έχουν καταστήσει μαζί με την Ισπανία πολυνίκες του θεσμού. Το φετινό Γιούρο θα είναι το τελευταίο για τα «πάντσερ» με τον Γιόαχιμ Λεβ στον πάγκο τους πριν αναλάβει ο Χανς Φλικ και φυσικά άπαντες στη «νατσιονάλμανσαφτ» είναι «πεινασμένοι» για μία νέα διάκριση.

Σε αυτό συνετέλεσε και το κάζο του αποκλεισμού από τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ το 2018, γεγονός που τονώνει ακόμα περισσότερο τη διάθεση των Γερμανών για μία μεγάλη επιτυχία. Τα «πάντσερ» έχουν στις τάξεις τους «νέο αίμα», όπως ο 18χρονος ταλαντούχος Μουσιάλα, αλλά και ίδια… βαριά φανέλα, ενώ η επιστροφή των Τόμας Μίλερ και Ματς Χούμελς στο ίδιο ρόστερ με Τόνι Κρόος και Μάνουελ Νόιερ μοιραία προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία του συγκροτήματος στο φετινό Γιούρο.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Θετικές σκέψεις οι Ούγγροι

Όταν βρίσκεσαι στον ίδιο όμιλο του Γιούρο με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, την αντίστοιχη του κόσμου Γαλλία αλλά και τη Γερμανία των τεσσάρων Μουντιάλ και τριών Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, μοιραία… ανασκουμπώνεσαι. Από την άλλη βέβαια, όταν έχεις και το παράδειγμα της Ελλάδας, που το 2004 ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, τότε έχεις κάθε δικαίωμα να ονειρεύεσαι. Σε αυτήν την κατάσταση βρίσκεται η Ουγγαρία, η οποία ελπίζει… σε ό,τι καλύτερο στον όμιλο-φωτιά που βρέθηκε.

Το μεγάλο πλήγμα για την Εθνική είναι η απουσία του μεγάλου της αστεριού, Ντομινίκ Σόμποζλαϊ, που λόγω του τραυματισμού του έμεινε εκτός αποστολής. Παρ’ όλα αυτά διακρίνεται για την εξαιρετική αμυντική της λειτουργία, ενώ ας μην ξεχνάμε και την πρωτιά που πήρε στον όμιλο του Νέισονς Λιγκ έχοντας αντιπάλους τη Ρωσία, τη Σερβία και την Τουρκία.


Το Fosonline.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα